Choď na obsah Choď na menu
 


Vtáčie mlieko

1. 4. 2011

K tradičným jarným receptom patrí bezpochyby takzvané vtáčie mlieko. Tento recept v dnešnej dobe pomaly zapadol prachom, určite si ho však budú pamätať naši rodičia či starí rodičia. V mnohých z nás bude tiež asociovať priestory školskej jedálne, pretože vtáčie mlieko bolo častým nápojom práve tu. Pozrime sa teraz na to, ako sa táto pochúťka pripravuje a čo na ňu potrebujeme. Na prípravu takzvaného vtáčieho mlieka budeme potrebovať pol litra mlieka, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, dve vajcia a jednu polievkovú lyžicu vanilkového pudingu v prášku. Postup je nasledovný: do misky si vložíme bielok, pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Časť mlieka, približne dve tretiny si medzitým povaríme s kryštálovým a vanilkovým cukrom a keď nám táto zmes začne vrieť, pomaly začneme primiešavať sneh, ktorý sme si predtým vyšľahali. Začnú nám vznikať akési halušky, ktoré z oboch strán povaríme. Ideálne je tvarovať ich pomocou dvoch polievkových lyžíc. V studenom mlieku si zatiaľ vymiešame puding, pridáme to k vriacemu mlieku, pridáme žĺtky a za stáleho miešania chvíľu varíme. Treba dávať pozor, pretože zmes je veľmi náchylná na vykypenie. Po chvíli nám vznikne akýsi puding, ktorý však svojou konzistenciou nie je príliš hustý a kľudne by sa dal vypiť. Do hotového mlieka vložíme teraz vtáčiky a recept je hotový. Z nášho receptu by vám mali vyjsť dve veľké šálky. V prípade väčšieho množstva stačí samozrejme suroviny násobiť počtom porcii. Skúste ho naservírovať vašim ratolestiam a uvidíte, akú radosť im urobíte. Možno takú, akú ste kedysi mali vy ako deti, keď vám vtáčie mlieko pripravila vaša mama.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.